Pages

Thursday, January 17, 2013

berdoalah

Hola!

ni nak sharing.. sejak dua menjak ni memang cik sentul sibuk berguru, research tru pembacaan, googling and macam-macam lagi untuk jadi insan yg lebih sempurna.

secara ringkasnya.. hari tu masa berpeluang belajar tafsir kt Coaching Zone dgn encik suami.. kami belajar definisi @ istilah sempurna bagi seorang insan kat sini adalah seimbang.. cth seimbang.. seimbang akal dan hati, seimbang dunia dan akhirat, seimbang usaha dan tawakkal dan lain2.. ni menurut Ustaz yang sharing dgn kami tu..

ok, dlm entry kali ni, cik sentul suka nak share dgn readers on doa2 pilihan untuk beroleh zuriat yang soleh/solehah. masa cik sentul attend ESQ dulu, ada diajarkan macam mana nak berdoa dgn spesifik.. kita boleh minta apa sahaja pada Allah and bercakaplah kita dengan bahasa yang kita faham sebab Allah faham semua language.

cuma kali ni, doanya adalah berdasarkan ayat al-Quran and diamalkan/dibuat oleh Nabi2 terdahulu.. dan Allah makbulkan doa mereka ni. so, bolehlah nak mencuba utk amalkan.. banyak sebenarnya doa dalam al-Quran ni, tapi today, cik sentul share beberapa doa utk mendapatkan zuriat yang soleh/solehah... selebihnya, u all boleh tanya pada ustaz2/ustazah2 yang lebih bertauliah..  insyaAllah..


ihsan pakcik google

Antara doa-doanya ialah :-


رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ (38)
Artinya : “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa". (QS. Ali Imran : 38)

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ (100)

Artinya : “Ya Tuhanku, anugrahkanlah kepadaku (seorang anak) yang Termasuk orang-orang yang saleh.” (QS. Ash Shafat : 100)



Doa Nabi Zakaria a.s :(Surah Al Anbiyaa: Ayat 89)
Maksudnya: Dan (Sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada TuhanNya dengan berkata; Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (Dengan tidak meninggalkan zuriat) dan engkaulah jua sebaik-baik mewarisi. (Surah Al-Anbiya: Ayat 89

Selain daripada tu, utk kedua suami isteri perbanyakkanlah istighfar, selawat atas Nabi SAW, bacaan alFatihah, ayat 3 Qul dan ayat Kursi. serta, baca dan hayatilah al-Quran sebagai sebaik-baik panduan.. moga-moga Allah lindungi keluarga daripada bala bencana & hasad dengki dari kalangan jin & manusia..
from Google Image search
Selain dari tu, jaga pemakanan.. biarlah makan yang elok2 aje.. jangan bercampur darat & laut, amik supplement yang sesuai dgn tubuh badan (nantikan sharing pasal "DS"), exercise (errr... pesan kat diri sendiri ni) and jangan stress2 (chaiyok2 utk tak stress! hehe)..

till then.. see u in cik sentul's next posting~
Assalamualaikum... :)

1 comment:

Raswan Kepak Ayam Madu said...

cer follow gak blog kite ni di kingchickenwingkcw.blogspot.com