Pages

Saturday, August 29, 2009

diari kuarantin cik sentul episod 4

query H1N1 & pengorbanan seorang bapa (hari yang sama, Jumaat 28 Ogos 2009)

"abah dah sampai mana?" tanya cik sentul dalam panggilan telefon.

"abah baru lepas Kampar" jawab abah.

"nanti abah dah sampai utp, abah terus pergi klinik tau. sentul tengah tunggu depa nak masukkan air" pesan cik sentul.

abah tiba dalam jam 4.00 petang. ketika itu aku belum lagi di'drip'kan dan keluar sekejap dari klinik untuk ke ladies.

abah melihat sendiri aku di'drip'. abah menemani aku dan duduk di hujung katil tempat aku berbaring sepanjang 2 jam rawatan itu berlangsung.

"abah, sentul haus" kataku.

"nanti abah amikkan air. air suam ye?" kata abah. aku cuma mengangguk lesu.

abah kembali dengan membawa segelas air. di tangannya lagi satu ada sekotak kurma yusuf taiyoob dan biskut sultana.

"nah, makan ni. lepas makan karang sure suhu turun"

entah kenapa aku mula berselera untuk makan. mungkin kesan daripada air yang dimasukkan ke dalam tubuhku. jururawat tadi ada mengatakan paket air yang pertama adalah untuk mengembalikan selera makanku. dan paket kedua ini merupakan back up. paket kedua mempunyai glukosa yang memberi aku sedikit tenaga untuk melawan virus di dalam tubuhku.

aku makan dengan berselera sekali.

"ni dah ada selera ni dah nak baik la ni" kata abah.

aku betul-betul terharu dengan kasih sayang yang abah tunjukkan padaku hari ini. abah sanggup datang dari kuala lumpur untuk memenuhi permintaanku untuk pulang bersama-samanya. beruntungnya aku punya abah.

ya Allah, Kau ampunilah dosa kedua orang tuaku dan Kau sayangilah kedua mereka sebagaimana mereka menyayangi aku...amin...

abah kemudian ke kaunter hadapan klinik untuk memaklumkan jururawat bahawa dia ingin bicara dengan Dr. Saadah untuk membawaku pulang ke kuala lumpur.

tidak lama selepas itu, Dr. Saadah masuk ke sick bay.

"you betul-betul nak balik ke ni, sentul?" tanya Dr. Saadah.

"nak, doktor.."

"alahai.. anak manja ayah ni.." kata doktor sambil tersenyum.

aku terasa seperti anak kecil yang diperhatikan oleh 2 orang dewasa.

abah mencelah, "saya datang dari jauh ni, doktor."

"hmm.. she's having a very high fever.. anybody who's having high fever for few days are considered query H1N1. i'm thinking of refering her to the ward today" beritahu Dr. Saadah kepada abah. tegas.

"kenapa sentul beria-ia nak balik?" tanya Dr. Saadah. "nak buka puasa dengan family? you tak puasa pun kan?"

"makanan kat v2c saya tak lalu makan doktor.. environment dia buat saya bertambah sakit. lagipun lepas ni kawan-kawan saya semua balik rumah sebab cuti merdeka. tak ada siapa yang boleh saya minta tolong kalau emergency" aku memberi alasan.

sunyi sebentar. malaikat lalu kot.

query H1N1?? berat sungguh ujianMu ke atasku kali ini ya Allah.. seperti ditampar hebat pipiku terasa panas sebentar.

"sentul, bincang dulu dengan abah ye" kata Dr. Saadah memberi ruang untuk aku berfikir lalu kembali ke biliknya.

"tak apa sentul, nanti abah psycho doktor tu. abah ada kawan, suhu badan dia 190 darjah Fahrenheit, berubat dengan seorang lagi kawan abah ni. suhu dia turun terus!" cerita abah selepas kami ditinggalkan Dr. Saadah untuk berbincang (kononnya).

"yeke bah? tinggi tu.." responku.

abah kemudian bangun mengambil wholemeal bread yang disapu kaya di pantry klinik dan memberikannya kepadaku. aku sambung makan lagi. betul-betul seleraku datang. mungkinkah sebab melihat wajah abah atau penangan air glukosa yang masuk ke dalam tubuhku ini?

selepas air di dalam paket hampir habis, jururawat datang bersama-sama dengan Dr. Saadah. jururawat tersebut kemudian memberhentikan proses drip yang sedang aku jalani.

abah kemudian menjalankan sesi psycho nye kepada Dr. Saadah. bukan psycho apa pun, cuma abah bercerita mengenai cara pengubatan rakan yang dikatanya suhu badan mencecah 190 darjah Fahrenheit. Dr. Saadah mendengar penuh khusyuk. abah cuba sedaya upaya meyakinkan doktor untuk membenarkan aku pulang ke kuala lumpur. aku kemudian meminta izin untuk keluar ke ladies. sekembalinya aku ke dalam klinik, Dr. Saadah telah menyiapkan surat kebenaran dan surat referal ke hospital berdekatan rumahku sebagai bekalan. in case apa-apa terjadi di kuala lumpur. aku bersyukur. sekurang-kurangnya aku dapat pulang. aku yakin kesihatanku akan bertambah baik bila berada di samping keluargaku. aku perlukan sokongan mereka. orang-orang yang aku sayang.

sebelum meninggalkan klinik, Dr. Saadah berpesan supaya aku mematuhi etika yang tertulis di dalam 2 helai kertas yang diberinya awal pagi tadi.

"take care ye sentul.. kirim salam your mom" pesan Dr. Saadah.

petang itu juga aku dan abah bertolak ke kuala lumpur. kami tiba di rumah jam 10.00 malam. farah mencium tanganku dan ingin memelukku ketika aku lewat di pintu utama rumah. namun aku menolaknya lembut.

"jangan dekat-dekat dengan kakak, farah.. bahaya.." kataku. namun jauh di sudut hatiku aku juga rindu hendak mendakapnya. sebak.

aku makan sedikit juadah yang mama sediakan untuk berbuka tadi sebagai pengalas perut. masih memakai topeng muka, aku cuba untuk kurang berkomunikasi dengan isi rumahku. entah jam berapa aku tertidur di atas katilku sendirian.

malam itu juga abah rupanya telah pergi bertemu rakannya untuk mengubati penyakitku. Pakcik Im menjampi air dan men'scan' paru-paruku menggunakan ilmu batin. menurutnya, paru-paruku sudah dijangkiti kuman, tetapi insyaAllah boleh sembuh. yang penting usaha.

sahur hari Sabtu, 29 Ogos 2009 abah berikan aku sedikit taklimat mengenai cara menggunakan air penawar yang dikirim Pakcik Im. ini bukan kali pertama aku berubat secara alternatif. aku masih ingat ketika aku dalam darjah 4 di mana aku dikhuatiri positif denggi, aku juga melalui rawatan yang hampir sama. dan alhamdulillah aku sembuh. paru-paru dijangkiti kuman juga bukan pertama kali bagiku. namun pengalaman yang pertama dijangkiti berlaku sewaktu aku masih terlalu kecil untuk menyimpan memori. namun bagi mama dan abahku, peristiwa mandi di bukit belacan yang menyebabkan kuman masuk ke dalam paru-paruku itu masih segar di ingatan mereka.

semoga lekas sembuh, sentul..

diari kuarantin cik sentul episod 3

drip (masih lagi Jumaat, 28 Ogos 2009)

"doktor boleh cek balik suhu saya tak?" tanya cik sentul semasa sesi pemeriksaan dengan Dr. Saadah di biliknya.

"kat luar tadi pakai termometer yang bawah lidah tu kan? that one is accurate. no doubt" kata doktor tetapi masih mengeluarkan satu lagi alat pengukur suhu yang dilalukan di dahi cik sentul. sekadar memuaskan permintaan aku agaknya.

"38.0 ..." kata doktor.

arghhhhhhhhhh... down nya..

"saya rasa saya duduk kat tempat kuarantin tu saya makin sakit la doktor.. dahla diorang bagi nasi keras.. lauk pulak hari-hari ayam.. ayam goreng minyak-minyak, sambal dia pulak macam tak masak betul je cili tu. macam mana saya nak lalu makan doktor? dahla kita ni sakit, susah nak telan sebab tekak sakit. sudahnya saya tak makan pun." komplen cik sentul.

"bukan saya cerewet ataupun tak bersyukur, doktor.. tapi memang itulah yang saya rasa. air pulak dia bagi air mineral sejuk. dahla kita ni batuk. bagi air sejuk pulak. ada jugak air teh O panas, tapi manis pulak. nak bagi kami ni kencing manis ke apa" tambah cik sentul lagi. mungkin pangkat student PG membuatkan aku berani untuk bercerita dan meluahkan semuanya kepada Dr. Saadah.

Dr. Saadah mendengar penuh khusyuk.

"la.. yeke.. hmm.. kami dah dapat banyak aduan tentang makanan ni. kejap ye.. Yani~~" panggil Dr. Saadah.

datanglah seorang jururawat yang berbaju kurung.

"lagi komplen pasal makanan ni. dia tak makan, suhu badan naik. macam mana? kita mintak makcik kafe sebelah untuk masak la. rather than utp beli kat tempat yang bukan-bukan. diorang ni sakit, kalau tak makan macam mana nak baik" kata Dr. Saadah kepada jururawat yang bernama Yani itu.

"nanti saya telefon Encik Azam bagitahu. haih, depa ni tak reti lah. kesian kau ye dik. ha, pastu nanti saya telefon makcik sebelah ni tanya pasal makanan. mana tahu dia boleh masakkan ke. boleh buat bubur, nasi ayam, yang berkuah, senang depa ni nak makan." cadang Kak Yani.

"ha, you call makcik ya tanyakan" sambung Dr. Saadah.

"doktor, saya nak balik rumah la.. boleh?" tanya cik sentul selepas bicaranya dengan Kak Yani berhenti setakat itu dan Kak Yani telah pun kembali ke kaunter. aku betul-betul rasa tertekan sekarang dan lain yang aku fikirkan hanyalah keluargaku di kuala lumpur. aku benar-benar sudah rasa down dan tidak bersemangat.

Dr. Saadah memandangku dengan mata yang sayu.

"your fever is very high sentul.. if you nak balik, ada banyak perkara yang you kena jaga kat rumah" kata Dr. Saadah. kemudian beliau bangkit dari tempat duduknya dan mencari-cari sesuatu dari rak.

2 helai kertas diberikannya kepadaku. semuanya berkaitan etika yang mesti aku patuhi di rumah.

"tapi i berat hati ni nak lepaskan you balik. tinggi demam you ni, sentul.. hmm.. i drip you lah. ok?" Dr. Saadah memutuskan.

"drip?????"

drip atau masukkan air ke dalam badan.

aku sekadar memandang Dr. Saadah. nak tak nak aku terpaksa akur. beliau lebih arif dan tahu betapa aku memerlukan apa-apa saja rawatan untuk memastikan suhu badanku turun ke paras normal. dan ini bukan kali pertama aku kena drip adalah sewaktu aku pengsan di sekolah semasa di tingkatan tiga. ketika itu aku kelesuan kerana sibuk dengan minggu orientasi pelajar tingkatan 1 sehingga lupa untuk makan. kali ini juga puncanya adalah makan. aku mengeluh dalam diam.. pasrah..

di sick bay bahagian belakang klinik, aku dan seorang lagi pesakit kuarantin senasib denganku disuruh menunggu sebentar. hasomi nama pelajar tu, foundation 1st sem, bekas pelajar sekolah menengah teknik kedah. kami berbual seketika sementara menunggu kedatangan jururawat & doktor.

sakit. itulah yang aku rasa ketika dicucuk dan diletakkan dengan saluran air. sabar lah sentul...

ketika di drip, aku mesej Ms. S.

"Ms. S, i tak boleh balik dengan you all.. suhu badan i panas melampau ni.. abah i kena datang amik i"

bbbrrrrr... handphone vibrated. mesej dari Ms. S masuk.

"balik dengan i jelah sentul.. kesian abah you terpaksa susah payah datang amik you plak.." Ms. S cuba memujuk. mungkin tidak faham mengapa aku perlu juga balik dengan ayahku.

"doktor tak bagi i balik ramai-ramai dalam kenderaan, Ms. S.. lagipun, i sayang kawan-kawan i.. i taknak kawan-kawan i sakit sebab i.. takpelah Ms. S.." benar. yang bakal menumpang Ms. S pulang hari ini adalah kawan-kawan yang aku kasihi, yang tidak aku dendami. lain ceritanya kalau yang dalam kereta tu mereka yang memang bermusuhan denganku. boleh jugak aku sebarkan virus ni kepada mereka kan.. haha.. kejam pula. oh, tidak.. aku takkan benarkan kawan-kawan yang aku sayang jatuh sakit. cukuplah aku seorang yang menderita sakit ini.

Ms. S terpaksa akur.. "ok.. take care tau sentul" ada nada sayu dan kesal dalam mesej Ms. S yang terakhir itu.

dip.. dip.. air dari paket air yang tergantung menitik satu demi satu.

aku teks P.

"P. suhu badan saya tinggi balik hari ni. doktor tak benarkan saya balik.."

"jadi.. awak tak jadi balik dengan kami lah ni :( ?" soal P dengan emoticon sedih.

"saya balik.. tapi dengan abah.."

"owh.. bila abah akan sampai?"

"nanti lepas solat jumaat" jawabku. ya. aku sudah memaklumkan abah kondisi diriku selepas bertemu doktor tadi. aku meminta abah menjemputku dan dia telah dalam perjalanan sedari pukul 11.30 pagi tadi.

sejam selepas drip, aku dan hasomi dibenarkan pulang sebentar ke v2c. katil di sebelahku sudah dikemaskan tanda pesakit sebilikku sudah dibenarkan keluar. kosong.

aku makan tengahari dengan berlaukkan sayur taugeh goreng & ayam goreng. ayam lagi~~~ berminyak pula tu.. nasi? tak usah cakaplah.. memang keras macam kerak nasi.. aku menelan makanan dengan payah sekali.

sesudah makan, aku buka laptop. online. aku nampak nama adikku di bahagian rakan-rakanku yang online YM.

Nurfarahin binti Mohd Suffian.

"BUZZ!!" aku menegurnya.

"BUZZ!!" farah membalas.

"Farah, kakak kena tahan.. doktor masukkan air.. tak kasi balik dengan member.." aduku kepada farah.

"hah?? yeke?? habis, tak baliklah ni??" soalnya.

"abah dah on the way" jawabku dan perbualan kami berhenti setakat itu. azan zohor berkumandang.

automatik mataku memandang tiub dan plaster di tangan. sayu. dan tiba-tiba air mataku laju mengalir.. tak tertahan rasa sedihku ketika itu. satu perasaan yang sangat-sangat menekan jiwaku seakan-akan beban merayap masuk dalam sekeping hatiku yang rapuh. basah mataku.. Allah.................. rintihku dalam hati.

aku mengambil wudhuk dengan payah sekali.. berderai lagi tangisanku.. hamba pasrah ya Allah...namun sembuhkanlah hamba dengan kadar segera.. doaku sambil melurutkan air di tangan.

sungguh pelik rasa demamku kali ini. aku terasa seolah-olah dunia berpusing semasa aku berdiri mengadap kiblat untuk mengangkat takbiratulihram. kepala terasa sangat berat. bergenang lagi air mataku. aku menahannya dari mengalir. susah sekali aku solat kerana tidak boleh lasak dengan tangan yang masih bertiub dan plaster. silap-silap boleh tercabut dan menyembur darah dari uratku.

jam 3.00 petang, pakcik van menjemput kami untuk sesi drip yang kedua.

Sentul.. bersabarlah... jangan berburuk sangka dengan Allah..
[petikan puisi dari sebuah forum]

Adakalanya….
Hari yang panas dan ceria
Bertukar mendung seketika
Mentari merangkak pergi
Gumpalan awan bertandang sisi
Hati gundah
Tercari-cari
ke mana perginya mentari yang dinanti

Begitulah hidup…
Di saat kau selesa dengan kehidupan
tiba-tiba kau diuji dengan kehilangan
kehilangan nikmat harta
kehilangan nikmat ilmu
kehilangan nikmat rakan dan keluarga
dan kau meratapinya….

Bila kau memandang segalanya dari Tuhanmu…
Yang menciptakan segalanya
yang menimpakan ujian
yang menjadikan sakit hatimu
yang membuatkan keinginanmu terhalang
serta menyusahkan hidupmu
pasti akan damailah hatimu kerna…
masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia

Bukan Allah tak tahu derita hidupmu…
retaknya hatimu
sengsaranya sukmamu
Mungkin itulah yang Dia mahukan
kerna
Dia tahu
Hati yang sebeginilah
selalunya lebih lunak dan mudah untuk
DEKAT dan AKRAB dengan-Nya

Saat hujan turun membasahi hatimu
kau menangis kerna
merasa beratnya ujian tidak tergalas
~SenYumLaH~

kerna

Allah mendatangkan kepadamu pelangi nan indah
selepas hujan sirna kelamnya


"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya"
(Al-Baqarah:284)

“kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”
(Al-Insyirah 5-6)

diari kuarantin cik sentul episod 2

hari ketiga kuarantin (Jumaat, 28 Ogos 2009)

bangkit sahaja dari tidur, aku dah rasa lain macam. aku letakkan telapak tangan ke dahi.

'eh, panas balik? habislah.. boleh discharge ke nanti ni..' cik sentul bermonolog sendirian. risau. kaget. degupan jantung juga masih kencang dan kuat seperti hari pertama demam. bergegar rasanya katil tempat cik sentul sedang berbaring.

aku gagahkan diri juga untuk mandi dengan harapan suhu badan dapat turun. badan rasa sedikit segar dan cik sentul teruskan lagi niat untuk berpuasa hari ini kerana semalamnya rasa konfiden dengan keputusan suhu badan yang dijangka semakin menurun ke paras normal (kurang atau sama dengan 37.4 darjah Celsius).

di klinik, rasa berdebar apabila termometer diletakkan di bawah lidah. 'tolonglah jangan lebih paras normal~~~~~~~' doaku dalam hati.

termometer menjerit.

"38.3. naik balik dik. duduk dulu ya, sekejap lagi giliran adik" kata jururawat yang bertugas itu.

rasa marah. kecewa. geram. down sangat sangat! terus aku melarikan diri duduk di luar klinik seorang diri. 'kenapa mesti naik?????' soalku berubi-tubi seolah-olah mencari jawapan dari dalam diriku sendiri.

aku ketap bibir. diam seribu bahasa selepas itu. aku perhatikan satu-satu wajah pelajar yang dikuarantin yang berada di dalam klinik.

"ish, diorang ni tak reti pakai topeng ke?? tak tahu ke virus H1N1 ni boleh merebak melalui percakapan, batuk & bersin sebab medium virus ni bergerak adalah udara?" bebelku seorang diri. dalam diam aku menyumpah-nyumpah pesakit suspected H1N1 yang kurang prihatin terhadap orang lain.

memang benar. ramai antara yang dikuarantinkan ini tidak memakai topeng pernafasan. mereka bebas batuk-batuk dan hanya menutup mulut dengan telapak tangan. sesudah batuk atau bersin di telapak tangan, mereka antara sedar ataupun tidak memegang benda-benda seperti kerusi, pintu, akhbar dan apa sahaja yang mungkin boleh dipegang di klinik itu. sudahnya aku simpulkan, kliniklah pusat penyebaran virus H1N1 paling besar di utp!

sedikit info mengenai virus H1N1

Jangka hayat virus

  • oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.
  • maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dari virus tersebut.

Virologi virus H1N1

  • Incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari. ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia.setelah ia menjangkit pesakit pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4.
  • H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan

  • virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan
  • virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru-paru dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse', ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi.

Siapakah yang berisiko?

  1. orang yg ada masalah 'obesiti' @ gemuk
  2. perempuan yg mengandung
  3. orang yg ada astmatic
  4. orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)
* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan-golongan di atas

Simptom-simptom H1N1 :

  1. day 1 rasa kurang sihat, tak bermaya
  2. day 2 selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)
  3. day 3 rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
  4. day 4 sakit dada yg teruk.........jumpa doktor dengan segera.......
  5. day 5 and above lung collapse @ koma

sedang aku mengelamun jauh, telefon bimbitku berbunyi.

'Ms. S' itulah nama yang tertulis di atas skrin.

"helo, assalamualaikum, sentul. you macam mana hari ni? boleh keluar dah ke?" tanya Ms. S.

"waalaikumussalam. owh, belum cek lagi. tak tahulah kalau kejap lagi doktor bagi keluar ke tak. insyaAllah boleh la rasanya." jawab cik sentul. yakin benar dapat pelepasan keluar hari ini.

"tulah.. i dengar suara you pun dah ok dah ni. ada apa-apa nanti you call i je ok? i kat library ni" pesan Ms. S.

"ok.."

dalam hati aku terus berdoa moga suhu badan ku yang tercatat tadi ralat semata. aku ingin pulang ke kuala lumpur!!!

diari kuarantin cik sentul episod 1

hari kedua kuarantin (Khamis, 27 Ogos 2009)

pagi-pagi lagi aku dah bangun. badan terasa sedikit segar & badan rasa dah kebah sikit. namun malam tadi terasa ada denyutan yang sedikit sakit di belakang telinga. hmm.. kenapa ya?

selepas menunaikan solat subuh, aku makan sedikit biskut kering untuk mengalas perut sebelum mengambil medication. ya, cik sentul terpaksa untuk tidak berpuasa selama dikuarantin kerana badan masih belum cukup kuat dan banyak bergantung dengan ubat yang dibekalkan doktor.

selepas bersiap-siap, jam 9.00 pagi aku turun ke aras bawah untuk menunggu pakcik van yang bertanggungjawab membawa para pelajar yang dikuarantin untuk daily check-up di klinik Poket C.aku merupakan pelajar pertama yang menunggunya.pakcik van tiba betul-betul selepas aku memijak anak tangga yang terakhir.alhamdulillah, tak perlu tunggu lama.

tiba di Poket C, aku mendaftar diri.semua pelajar lelaki sudah lama menunggu giliran masing-masing kerana pakcik van menghantar mereka ke klinik lebih dahulu daripada pelajar perempuan yang dikuarantin.sementara menunggu giliran masing-masing untuk bertemu dengan Dr. Saadah, seorang demi seorang dipanggil ke kaunter untuk sesi pemeriksaan suhu badan.

"Cik Sentul!" panggil nurse.

"saya" jawabku sambil mengangkat tangan. terus kakiku melangkah menghampiri juruwarat berseragam biru.

termometer khas diletakkan di bawah lidahku dan dibiarkan sehingga suhu badanku & suhu yang tercatat di termometer menjadi isometrik.

"37.0 darjah celsius. bagus, ada penurunan" kata jururawat itu. berbunga-bunga hati cik sentul mendengar kata-katanya.

apabila sampai giliran cik sentul bertemu dengan Dr. Saadah, beliau melahirkan rasa gembiranya kerana penurunan suhu yang mendadak hari ini.

"bagus ni suhu turun. alhamdulillah. apa yang you makan, sentul?" tanya Dr. Saadah.

"saya makan epal hijau dan minum air hundred plus, doktor"

"ooo.. good.. good.. tapi i tak boleh discharge kan you lagi. duduk lagi satu hari dan kita akan lihat perkembangan you macam mana nanti ye?" kata Dr. Saadah.

walaupun berat hatiku untuk kembali ke bilik kuarantin, tapi aku hanya mengangguk tanda setuju.

tinggallah satu hari lagi cik sentul di v2c itu..

berhibernasi lagi.

Wednesday, August 26, 2009

girls day out & kuarantin

semalam (25/08/09), cik sentul, didi, sheshe & eni ke ipoh untuk berbuka puasa di Secret Recipe (SR). kenapa SR? sebab sheshe dok ngidam makan SR dari siang nye..kami semua menaiki kereta myvi putih kepunyaan sheshe.

shedot, kawan ex-utp kami yg skrg ni tgh blaja medicine kt ipoh menyertai kami2 ni 20 minit selepas kami tiba di JJ, ipoh. sheshe, cik sentul n shedot sama2 order lasagna beef, manakala didi memesan nasi putih daging black pepper & eni memesan tom yum goong.

tp ntah kenapa semalam, badan rasa x sedap & cik sentul x lalu pun makan lasagna tu masa berbuka.. end up dengan bungkus je sume pesanan cik sentul tu. rasa sebu & mual.. badan panas mcm demam.

after solat maghrib, kami berlima berpeluang join game belon & belajar cara2 membuat tikus dari belon. sangat seronok & cik sentul terus je jd segar & berpeluh2 [which is good] selepas main game tu.

"wah.. sentul dah sihat ni, terus berpeluh!" kata didi & eni.


tengoklah muke sorang2 yg excited nk blaja buat tikus menggunakan belon

shedot memenangi game masukkan bola belon ke dalam gelung bentuk hati & dapat seekor katak belon yg kiut. haha! sgt jeles ok~

then, after game tu kitorang sume headed masuk dalam JJ utk ape lagi kalau bukan shopping! huhu.. cik sentul dapat beli sehelai kemeja warna pink yg 70% punya.. [actually cik sentul rasa mmg tu harga dia .. JJ ni pandai je nk kaburi mata pembeli kononnya mmg giler sale rr..] sheshe & shedot shopping berdua dalam JJ, didi & eni ke watson.

kata didi "wah, shopping terus jadi elok demam ko sentul"

hikss~ ^___^

kul 10 mlm, kitorg pun depart utk pulang ke utp..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

hari ni, badan cik sentul panas sangat.. selepas balik dr ipoh semalam, badan jd x sedap balik & cik sentul x nyenyak tidur. sekejap2 terjaga. masa tidur, cik sentul tepekkan towel good morning yg dibasahkan dgn air letak kt dahi. tp alih2 kain tu lak yg jd panas.. sah la aku demam ni..

then pagi tadi, Ms. S ajak gi klinik kat pocket C tu. tabah betul Ms. S temankan cik sentul sehinggakan keretanya disaman pak guard sebab parking kt belakang pocket C tu. besar pengorbanan rumet cik sentul yg sorang ni.. dh beberapa kali menyusahkan dia je.. sorry & thanks Ms. S!!

masa kat klinik, nurse suruh kulum termometer tu bawah lidah.. selepas seminit, termometer tu menjerit & nurse keluarkan termometer tu utk tgk suhu badan cik sentul.

"ish.. demam ni.. 39.3 darjah celsius" kata nurse yg berpakaian seragam biru.

"err...." cik sentul dah agak dah.. mmg tinggi nyer la suhu.

so, bila sampai giliran cik sentul utk jumpe dgn Dr. Saadah, dia cakap camni:

"hmm, sentul.. macam mana u boleh demam ni? kita nak jumpe sentul dalam keadaan sentul sihat.. bukan demam"

ye lah.. appointment hari ni utk bg doktor tgk perkembangan kulit muka cik sentul je. alih2 aku datang utk 2 benda sekali gus: muka & demam [mesti kena kuarantin rr japgi nih]..

pastu doktor tanya ape yg aku rasa sejak semalam. aku cakap la batuk2, demam panas n ada rasa sakit dada skit. so, Dr. Saadah pun catit la sume2 tu dalam medical report aku.

then sebab dah dia janji nk suntik vitamin C lagi hari ni, sekali lagi la kena cari urat kat tangan yg memang susah giler nak timbul.

"u shud make urself berisi sket ni sentul.. urat lari2 sebab xde lemak yg hold dia." kata Dr. Saadah. agak lama jugak la dia tekan2 tgn cik sentul utk menimbulkan urat tgn cik sentul.

"hehe.. sy bukan x banyak makan, doktor.. tp lemak2 semua pegi berkumpul kat tempat lain.." gurau cik sentul.. tp gurau2 pun mmg itu lah yg sebenarnya. huhu.

then, doktor suruh cik sentul dikuarantinkan.. balik kejap amik barang2 keperluan cik sentul dengan ditemani Ms. S & kembali semula ke klinik utk pergi ke pusat kuarantin dgn pakcik driver.

sayang sgt hari ni & kemungkinan juga esok cik sentul x bleh puasa.. suhu bdan yg tinggi giler menyebabkan cik sentul disuruh makan ubat ikut time.

petang2 skit cik sentul dapat panggilan dari beberapa org - P, mama, atok & sheshe.

mama, atok & sheshe bertanyakan perkembangan kesihatan cik sentul. manakala P telefon bertanyakan sama ada cik sentul perlukan apa2 utk dimakan since dia sedang berada di bazaar.

cik sentul pesan pd P utk belikan epal hijau & air 100 plus botol besar. dalam kul 6.00 cmtu, P pun tiba di pusat kuarantin tu & cik sentul pun turun lah utk amik kedua2 benda itu.

seharian cik sentul tidur.. ni kejap lagi nak makan ubat pulak.. badan ader skit kebah.. hopefully esok bertambah baik & dpt discharge cepat2.. cik sentul nak balik rumah merdeka ni!!! huwaaaa~~~

Tuesday, August 25, 2009

hari murah rezeki

alhamdulillah.. ucapan syukur meniti di bibir cik sentul sepanjang hari ini..

syukur x terhingga ke hadrat Allah taala sebab hari ni merupakan hari murah rezeki kat cik sentul..

kenapa?

well.. firstly coz hari ni pagi2 lagi dah terima sms dari abg tajul yg berbunyi : "sentul, abg tajul dah transfer RMXXX dalam akaun sentul. TQ" .. hehe.. cik sentul dapat upah yg dijanjikan after wat assignment abg tajul tempohari.. alhamdulillah~~ ade la skit duit blanje dis week.. nnt kena bagi na skit sebab dia tolong wat final exam questions.. na, terima kasih banyak2!! nanti aku transfer ur share.. hehe~


ang pow na lai~~ hehehe ^___^

secondly coz hari ni jumpe supervisor & co-supervisor n cik sentul akhirnya dah dapat tajuk utk my research topic. sangat semangat tadi sebab tajuk tu kena ngan jiwa cik sentul.. syukur~~ juz dat now ni kena research banyak2 lagi on that topic. Ms. Savitha td pun kata tajuk cik sentul tu ade kena mengena sket ngan bidang dia.. so, ok~ alhamdulillah Allah permudahkan. yang penting now ni kena betul2 put my all into this research topic. y0sh! masa utk buat proposal pulak~~ yeehaaa~~


mak aih.. banyaknye nak kena baca... [gambar hiasan.. haha!]

thirdly, sebab today cik sentul pegi call PETRONAS HR utk tanya tentang status Structured Interview (SI) hari tu.. masa tu cik sentul dalam lab kat building 2 tengah wat research psl topic master.. then tergerak hati nak call ms. naila yg uruskan my SI tempohari.

"congratz, u r recommended in PETRONAS" kata-kata ms. naila tu sgt mengujakan sekaligus ucapan syukur keluar dari dalam hati.

"ok, so now bila u report duty hari tu?" tanya ms. naila.

"if i not mistaken 27th of July."

"ic.. so, within 6 months starting from that date we will inform u for any placement that we find suited with ur qualification. we all sekarang ni pun memang tgh cari placement for u." beritahu ms. naila.

"alright, then whom should i contact to know if i got any placement or will i receive any email or notification about it?"

"ok, nanti u contact ms. zamzaira @ 03-XXX XXXX to ask about ur placement in PETRONAS. again, congratulation ya!"

syukur sangat.. huhuhu.. then cik sentul pun call abah & P to inform them about the good news. ucapan tahniah didedikasikan kpd cik sentul tadi..

"habis tu, master macam mana?" soalan sama yang diajukan abah, mama & P.

"just continue study as normal.. dat one can think of later." jawabku konfiden.

'i never think of the future, it comes soon enough for me' <--- ni adalah kata2 yg tertulis atas baju diesel faveret cik sentul kat rumah.. macam ade kaitan je ngan my life n attitude.. haha!

after tu, cik sentul pun inform la kat kwn2 about the news n they r happy for me =) tahniah buat hannah montana, sheshe, Ms. S sebab sama2 recommended ngan cik sentul~ CONGRATULATIONS !!


yes! dats right! apepun, tunggu whithin 6 bulan meh..

alhamdulillah... hari yg sgt membahagiakan.. ^______________^

nota kaki : eventho hr ni hr murah rezki aku pun, tiba2 pagi td cik sentul diserang batuk2 n sakit dada sket. nak kata demam or selsema xpulak.. maybe banyak minum air batu n 2 3 hari ni sejuk semacam.. if melarat batuk ni nampaknye terpakse la jumpe doktor.. nway, esok mmg ade appointment pun dgn dr. Saadah.. so.. looking forward to ask her about my cough ni.. takot kena kuarantin je.. uhuk2.. [cukup2lah 2 minggu aku berpantang & x kuar bilik.. seksa wooo.. doakan cik sentul ok je ye ^___^ tQ~~]

Monday, August 24, 2009

b'day shikin, kasut & johnny's


shikin @ dedaunan~

hari ni 24th august 2009, merupakan hari jadi adik cik sentul yg no-3, nurashikin binti mohd suffian..

pagi2 lagi reminder handphone dh berbunyi [cik sentul terpaksa set alarm coz lately agak pelupa dgn tarikh2] .. so, after zohor tadi gi lah call my abah.. niat hati nk cakap ngan shikin utk wish dia..

"elo~~ assalamualaikum, abah.. sihat? ehe~ shikin ade?" kataku sebaik sahaja gagang diangkat oleh abah cik sentul.

"haa.. ade ni ha.. shikin, nah.. kakak u'ul nak cakap" [u'ul nama manja aku lah kononnye kat umah..]

"shikin, hari ni bufday shikin kan? happy birthday to u.. happy birthday to u.. happy birthday to shikin.. happy birthday to u.." boleh plak aku nyanyi dlm telefon tu.. ngeee~~

to shikin, happy 5th birthday~ tahun depan leh gi skolah dah~~ =)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

3rd Ramadan - cik sentul berpeluang gi ipoh bersama rumet tersayang - Ms. S, Mr. A & P.

hajat hati mulanya nak kirim Ms. S utk amikkan kasut cik sentul yg dihantar utk pembaikpulihan di JJ, tp diakhiri dgn Ms. S & Mr. A mengajak cik sentul & P utk berbuka puasa bersama2 di ipoh..

P pada mulanya menolak pelawaan kami utk join since dia ade 'date' ngan abg senior utk projek tahun akhirnya, but lastly dpt ikut jgk sbb 'date' dia tu cancel last minute.

so, jam 6.00ptg, kami berempat pun gerak ke JJ, ipoh menaiki kereta kelisa gold kepunyaan Ms. S yg dipandu oleh Mr. A.

tiba di JJ around 6.40pm.. kawasan parking JJ agak lengang td memudahkan kami mendapat parking dpn main entrance JJ & dpt reserve 1 tmpt kt johnny's steamboat [nyum! nyum!]

so.. to kill the time while waiting for berbuka hour, we all pun gi la jalan2 dulu.. aku gi melawat tempat baiki kasut utk mengambil kasut bertuahku yg didi tlg hntrkan sabtu lepas.. so ni lah hasilnye~ RM15 terbang utk kasut ni.. lol~~ --__--"


kasut bertuahku sayang

after dat, singgah MPH jap tengok2 buku.. Mr. A beli sebuah buku doa harian [x silap cik sentul lah] yg disemak oleh Ustaz Haji Ismail Kamus.. wah, semangat Mr. A utk menjadi imam kepada Ms. S in the future.. [aku doakan korang ni dipercepatkan jodoh.. amin!]

we all berbuka dulu dgn kurma yg cik sentul pack dlm tupperware & solat maghrib bfore gi makan at johnny's~ masa makan mmg x bleh blah.. senyap jek sume orang khusyuk la tu kononnye [padahal kebuloq sekoq2.. haha] ..we all amik set C yg berharga RM59.90 [ni x masuk service charge + tax + air lagi tau]

total up sume RM71.20~ so.. bahagi 4 la kongsi2.. =)

habis makan dalam kul 8.30, so, dh x smpat nk kejar isyak & tarawikh [oh, sedihnye!] so.. kitorg amik keputusan utk balik utp je lah.. lama2 kat ipoh pun bukan wat ape.. sbb niat asal mmg nak amik kasut, berbuke & tarawih kt masjid ipoh..

on the way balik tu singgah McD drive thru & cik sentul tapaw balik 2 apple pie.. P pun tapaw pie yg sama & Mr. A beli chocolate sundae kongsi ngan Ms. S.. [lately cik sentul cam byk makan la.. i think efect dr ubat & pantang 2 minggu xmakan nasi time sakit hr tu la.. haih.. bahaya ni~~ kang raya dlm keadaan chubby lak.. haha!] balik tu, dlm keta Mr. A & Ms. S batuk2 dah sbb makan eskrem malam2.. tu lah.. isk3.. padan muka.. hahahaha~ [eish.. suke suki je gelakkan org.. hehe]

happening tul on the way balik tu dgn lawak2 jujur + kasar Mr. A & P.. Ms. S dijadikan bahan usikan Mr. A sepanjang perjalanan.. yg P plak ske tambah gula, garam + perencah sesedap rasa dalam usikan Mr. A tu.. T___T haih~ xde keje tul..

k2... nnt kitorg dah dapat allowance master leh rr nk kuar berbuka lagi.. kali ni mesti bawak didi & sheshe jugak.. tadi ajak didi ikut skali dia xmau - alasan xde duit.. [yo yo o tul, balik2 bilik je tgk didi lawa2.. rupa2nya baru balik dari berbuka kat rumah member.. cis! org ajak kuar sama byk la alasan, rupanya ade agenda len..huh! ni i nak majuk ngan u ni~]

nota kaki : owh allowance, cepatlah dikau masuk~~~ wuwuwuwu~~

iftar @ utp


cik sentul, Ms. S & saa [sume pun sss... wut a coincidence! haha]


alalalalala~~ chumil la tu...

iftar tu ape?? majlis berbuka puasa la... utp ada iftar evryday tau.. venue:masjid an-nur utp.

lagi cerita?

klik sini & sini

ehe~~

nota kaki : jgn marah ha.. u both semangat cerita, cik sentul direct ke page u all je la k? ^___^

Saturday, August 22, 2009

wangi-wangikan diri anda dengan yg halal

hehe.. macam mana puasa hari pertama? ok x ?

alhamdulillah..dah sehari kita berpuasa.. 29 days more ^___^v

ni.. tadi cik sentul jalan-jalan ke website ustaz zaharuddin.. ader banner banyak2 kat tepi website dia tu.. mungkin tolong rakannya mempromosikan page mereka.. jadi, tangan cik sentul ni gatal pegi click kat salah satu dari banner tu.. [almaklum.. cik sentul ni suke cuci mata online shopping..hehe] ..dia tules situ.. "Egyption Potion hanya RM10.00"

dalam hati "wah...menarik ni.."

pastu cik sentul di'direct'kan ke page Egyption Potion tu.. then, terbacelah satu artikel ni.. pasal minyak wangi import..

meh2.. bace..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sewaktu mengikuti rombongan Puspanita ke Indonesia bersama kumpulan isteri-isteri orang kenamaan termasuklah Puan Seri dan beberapa orang Datin, kami transit di Singapura dlm perjln balik, sewaktu di duty free shop sambil berjalan bersama seorang Datin, kami melalui kedai perfume. Ramai ahli-ahli biasa Puspanita dan lain-lain Datin serta Puan Seri singgah dan mencuba berbagai jenis perfume yg ada.

Memang agak lumrah perkara ini berlaku dan ia bukan setakat di kalangan wanita malahan kaum lelaki juga.

Tiba-tiba seorang Datin bersuara kpd kumpulan 'pembeli' perfume ini...

"dengar ni nak cerita" katanya.

"Dulu saya suka pakai minyak-minyak wangi begini dan buat koleksi hampir semua jenis jenama perfume buatan luar negara. Satu hari saya ikut Datuk melawat Europe dan kami dibawa ke kilang membuat minyak wangi. Dalam kilang yang begitu besar itu, bermacam-macam jenama minyak wangi dipersembahkan kpd rombongan kami dgn harga kilang yg jauh lebih murah berbanding dgn harga di pasaran."

"Sampai pd satu peringkat pembuatan, kami melalui kawasan di mana terdapat tangki-tangki besar berisi bendalir putih yg dicampurkan ke hasil akhir iaitu minyak wangi tadi. Saya pun tanyalah pekerja kilang itu apa bendalir putih tu dan untuk apa kegunaannya? " Jawabnya.. "Oooh! That's LARD, and it helps the smell stays longer". Datin itu bertanya lagi dalam nada terkejut dan wajah selamba, "you mean you add LARD in ALL types of PERFUME?" "Oh YES! Or else the odour will not last."

..menyeru kpd rakan2 Muslim sekelian, bhw semua jenama pewangi import ada mengandungi minyak babi. Marilah kita semua berhenti dari menggunakan barangan tersebut. Ramai rakan-rakan kita yg mengunjungi tanah suci Makkah dan Madinah dan di sana banyak terdapat minyak wangi yg tak dicampurkan dgn bahan dari babi. Di negara EGYPT yg merupakan negara pengeluar minyak wangi terbesar dari kalangan negara-negara Islam, bermacam2 perfume boleh didapati dan barang tersebut juga boleh diperolehi di Malaysia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

ni plak petikan dari website ustaz zaharuddin berkenaan conventional banking.. tp konsep & pemahaman yg diketengahkan boleh diaplikasikan juga kpd pemilihan minyak wangi.

"If a person was lost for days in the thick forest without eating and may die, could he consume a pig due to desperation (dharurat)?" I asked the participants in an Islamic finance seminar.

"Yes, he could," answered the participants confidently.

"Wrong" I replied, creating confusion.

"This is because other options are still exist in the forest to ease his hunger such as snails, worms, plants, fruits and so on, which are far better than a pig. That should be prioritized rather than consuming the pig," I argued.

"Thus there is no dharurat at that time, and it is not permissible for the man to consume the pig just because it is tastier, more appetizing and fatter than worms" I said firmly, inviting laughter from participants.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

paham x? maknanya.. now ni kita dah tahu ada alternatif lain utk jenama minyak wangi yg telah kita pasti halal.. so, takde alasan dah utk kita nak jugak consume minyak wangi import.. well.. better kita x consume benda2 yg kita was2 n ragu2 tentang kehalalannya kan?

يا بنى آدم قد أنزلنا عليكم لباسًا يوارى سوآتكم وريشًا، ولباس التقوى ذلك خير
Ertinya : Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian TAQWA itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat ( Al-A'raf : 26)

so, sentul... u takut kat Allah ke u takut orang kata u xde class sebab pakai minyak wangi local & kurang femes?

hehe.. jawab2.. =)

Ramadan is here.. preparation aku cukup ke x nih?




Khutbah Nabi Muhammad SAW menyambut Ramadan

"Wahai manusia, sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang senantiasa besar lagi penuh keberkahan, yaitu bulan yang di dalamnya ada suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan; bulan yang Allah telah menjadikan puasanya suatu fardhu, dan qiyam di malam harinya suatu tathawwu'."

"Barangsiapa mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu pekerjaan kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menunaikan suatu fardhu di dalam bulan yang lain."

"Ramadan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu adalah pahalanya syurga. Ramadan itu adalah bulan memberi pertolongan (syahrul muwasah) dan bulan Allah memberikan rezeki kepada orang mukmin."


"Barangsiapa memberikan makanan berbuka seseorang yang berpuasa, adalah yang demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu memperoleh pahala seperti orang yang berpuasa tanpa sedikitpun berkurang."

"Dialah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan dan akhirnya pembebasan dari neraka. Barangsiapa meringankan beban dari hamba sahaya (termasuk di sini para pembantu rumah) nescaya Allah mengampuni dosanya dan memerdekakannya dari neraka."

"Oleh kerana itu banyakkanlah yang empat perkara di bulan Ramadan; dua perkara untuk mendatangkan keredhaan Tuhanmu, dan dua perkara lagi kamu sangat menghajatinya."

"Dua perkara yang pertama ialah mengakui dengan sesungguhnya bahwa tidak ada Tuhan selain Allah dan mohon ampun kepada-Nya . Dua perkara yang kamu sangat memerlukannya ialah mohon syurga dan perlindungan dari neraka."

"Barangsiapa memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, nescaya Allah memberi minum kepadanya dari air kolam-Ku dengan suatu minuman yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke dalam surga." (HR. Ibnu Huzaimah).

-------------------------------------------------------------------------------------------------

dah niat puasa dah sume orang?? huhu.. bagus2..

tarawikh amacam?? leh konsisten x?? ade target ape2 tahun ni?? haaaa... set momentum, set objektif masing2.. moga tercapai !! [setan dah takde ni.. tinggal nafsu je.. lawan.. lawan..]

esok dah start fardu puasa.. nak sahur ape ek? erm..

moga2 bulan puasa ni dan bulan2 seterusnya Allah berikan kita semua kesihatan yang baik & berpanjangan.. supaya dapat kita mengerjakan ibadah sesempurna mungkin & mentaatinya secara total.. insyaAllah.. AMIN!!

dah ready dah sume?? get set... GO!

Friday, August 21, 2009

skin condition update, master & ESQ 165

alhamdulillah.. yeay~!!

hari ni, sume dry skin kt muke cik sentul dh tanggal dengan sendiri nya, meninggalkan hanya lapisan kulit baru yg baru tumbuh.. still merah sket la pipi kanan.. cam pakai blusher sebelah muke je kan.. hahaha... nway, i'm so happy.. syukur kpd Allah taala... tQ Allah.. tQ Allah.. tQ Allah..

jumpe didi siang tadi pun dia agak kagum & kata "ha.. dah ok dah kulit muka tu.. naseb baik.."

masa saing na kat building 1 utk ke seminar PhD/Master under Dr. Rohiza pun dia cakap kat cik sentul "kulit sentul dah lawa balik.. nanti x lama hilanglah parut2 tu sume.. na yakin"

uhu... terharu pula...

masa cik sentul prasan sume dry skin dh tanggal, cepat2 cik sentul tunjuk muka baru kat my rumet, Ms. S..

"Ms. S..!! kulit kering i dah xde~~~"

"tengok ! tengok ! ee... ha'ahlah... hepi2... ^____^ " [cuba bygkan muke ceria Ms. S..hihu~ =P ]

alhamdulillah.. so, now ni, sng sket la nak menjaga kulit n pakai tudung.. kalau x, agak susah sebab jaga kulit muka yg kering tu.. takot2 yg x bape kering tertanggal jugak.. nanti habes parut.. huhu.. now ni.. dah leh rileks sket.. just kena jaga2 panas mentari je la.. syukur lagi.. =)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

"ok, sentul. next monday i wish u can come n see me with your proposed title.. n next 2 weeks u present plak, ok?" kata Dr. Rohiza.

"orait Dr." jawab cik sentul.. waicheh.. konfiden je~~

seb baik la Dr. Rohiza paham kondisi kesihatan aku yg teruk last week. aku ni sangat2 bertuah la dapat SV yg sangat supportive & sporting.

urgh.. jangan take for granted sudahlah sentul!! [peringatan utk diri sendiri]

peace~~ ^___^v

-------------------------------------------------------------------------------------------------

malam pulak, ade talk sempena Ramadan Discovery Opening Ceremony kat Chancellor Hall..


ni ler Chancellor Hall (CH)

yup! Chancellor Hall ~ tempat cik sentul amik scroll hari tu ler.. huhu..

tapi, Ms. S ajak ke CH sebenarnye utk gi gathering ESQ... so, cik sentul pun siap2 la.. semangat nih nak gathering..

sampai2 je .. oh! kami TERsilap baca nada sms tu..

alkisah.. rupa2nya bukak booth utk PROMOTE gathering among ALUMNI esq UTP je.. haha!

so, alang2 cik sentul dah ada kt ctu, aku pun buatlah apa yg patut.. [beramah-mesra, borak2, n tanya2 kabar alumni yg ade time tu la]

booth dh siap setup, banner, bunting sume ade.. dalam hati cik sentul "mak aih, diorg ni dasat.. time aku jd TEAM dulu xde sume2 ni"

tibe2 plak, Mr Md Noor Rosli panggil dari kejauhan.. ade yg x kena ke?? tup2.. booth kena tutup pulak..

aiseyh~

hmm..

meeting. brainstorm macam-macam.

perkongsian anep & ahli2 TEAM lain sangat bagus. ader hikmah rupenye malam ni cik sentul follow rumet.

barulah tahu ade problem skit2 rupanya diorang ni.. xpe2.. tu sume cabaran, dugaan tu.. jangan cepat putus asa, ok??

"Dan Kami jadikan di antara mereka itu pemimpin-pemimpin yang memberi petunjuk dengan perintah Kami kerika mereka sabar. Dan adalah mereka meyakini ayat-ayat Kami"
(As-Sajjadah : 24)

"Setiap daripada kamu adalah pemimpin dan kamu semua bertanggungjawab terhadap orang di bawah jagaanmu"
(HR Bukhari dan Muslim)

personally utk cik sentul, perjumpaan tu ala2 renungan & recharge sikit.. cik sentul pun blaja sumthing ^___^

so, pasni adik2.. LOA ye... ingat.. LOA.. [LOA : line of authority]

lagi satu PERANCANGAN.. ingat lagi AL-FATIHAH x?? Plan-Do-Check-Action ?

muhasabah.

nota kaki : ESQ 165 .. berminat??? nanti cik sentul story kat u all ok!! later.. insyaAllah... ^___^

Wednesday, August 19, 2009

h1n1 mengganas - sheshe moga lekas sembuh ok?

"uhuk2.. sretttt..."

"sheshe, ko x sihat ke?" tanya cik sentul pagi-pagi lagi kepada sheshe ketika sedang mengambil berus gigi di sinki.

"hmm.. aku rasa aku x sihat lah sentul.." jawab sheshe lemah.

"gi klinik k nanti?" saranku.

sheshe mengangguk.

selang beberapa jam selepas itu..

"sentul, aku kena kuarantin. kena duduk kat v2c" kata sheshe. wajahnya terlindung di sebalik topeng pernafasan. di tangannya 2 biji bantal dipeluk erat.

"mm.. jaga diri tau. nanti kitorang datang melawat" kata cik sentul. terasa sedikit risau membiarkan sheshe pergi sendirian.

jam 3.00 petang didi mengetuk pintu bilik cik sentul.

"korang, kesian gila sheshe.. badan dia panas.. pastu kena duduk kat tempat orang sakit tu satu orang pun x boleh lawat dia. dia dah nangis-nangis dah.. kesiannya.." adu didi.

"yeke didi?" tanya Ms. S inginkan kepastian.

"iye.. kite nak gi lawat dia tadi tapi doktor x benarkan.. bayangkan lah keliling tempat tu semua orang sakit.. tambah sakit lah dia.. dah la sheshe tu ada asma.. eh, sentul, buah apa orang asma leh makan ek?" tanya didi kepadaku.

"erm.. ntah ek.. oren ke.. anggur ke.. jangan yang sejuk-sejuk kot" agak cik sentul.

asar.

"sentul, aku balik tau" tiba-tiba pintu bilik diketuk dan sheshe ada di depan pintu.

"eh, ko balik? doktor bagi cuti seminggu ek?" tanya cik sentul.

"ha'ah.. aku balik ngan mak aku ni" kata sheshe sambil menunjukkan emaknya di sebelah.

cik sentul bersalaman dengan mak sheshe.

"take care ye sheshe.. moga cepat sembuh.." lambai cik sentul, menghantar sheshe dengan ekor mata.

"ok.. kirim salam Ms. S tau.." pesan sheshe sebelum pergi. Ms. S ketika itu sedang enak dibuai mimpi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

KONSPIRASI YAHUDI

Penyakit berbahaya ini mula menjadi popular apabila dilaporkan lebih 80 orang telah mati di Veracruz, Mexico akhir April 2009. Kemudian ia terus menyerang dengan pantas dan beberapa kematian lagi dilaporkan di New York, Kanada, New Orleans dan Israel.

Swine Flu atau selsema babi bukanlah penyakit baru, ianya telah pun dijumpai pada lewat 1918 di Sepanyol dahulu.

Tetapi pada ketika itu, jangkitan hanya merebak dikalangan individu-individu yang terlibat dengan perusahaan khinzir sahaja hanya sedikit terkena kepada orang awam.

Sejak kes di Mexico, laporan berita TV khususnya di Malaysia masih melaporkan kegilaan penyakit ini. Malaysia antara negara yang bernasib baik kerana pantas mengambil langkah kawalan di lapangan-lapangan terbang, stesen keretapi dan pelabuhan.

Namun, penyebaran penyakit Swine Flu selepas tamatnya konflik Gaza perlu diambil perhatian dari beberapa aspek. Ia mungkin dilihat seperti “kejadian alam” tetapi ia sebenarnya juga boleh dirancang.


Permulaan Konspirasi Selsema Babi

Tidak ramai mahu melihat isu Swine Flu dari sudut konspirasi melainkan seseorang itu sememangnya fanatik fakta konspirasi. Maka teori yang kami bentangkan ini, dikira sebagai agenda permulaan untuk menarik perhatian masyarakat tentang sebarang isu dunia.

Semua laporan Swine Flu di akhbar dan TV adalah tepat dan amat meyakinkan dan tiada apa yang perlu dicurigakan. Cuma ada beberapa perkara yang tidak diberi perhatian.

Perkara itu ialah …

Empat hari sebelum terjumpanya kes Selsema Babi di Mexico, Pengarah Makmal Univerisiti Rockefeller iaitu Dr.Ralph Steinman telah diberi Anugerah Perubatan Albine. Anugerah tersebut diberi beserta saguhati USD500,000.


Dr.Ralph Steinman


University of Rockefeller

Steimen terpilih kerana sumbangannya dalam penerokaan dendretic cells malah seorang yang pakar dalam penyelidikan imunilogi dan Fisiologi Selular.

Imunilogi adalah penyelidikan khusus dalam imunisasi (pencegahan penyakit) dalam bidang bio-perubatan. Kemungkinan Steimen dan rakan-rakannya akan diberi tanggungjawab palsu utk menangani gejala swine flu.


Mengapa Perlu Mencurigai Dr. Ralph Steinman?

Kita perlu mencurigainya kerana beliau merupakan tenaga atasan di Universiti Rockefeller, New York sedangkan kita sendiri sedia mengetahui David Rockefeller adalah antara penaja utama Perang Dunia Kedua.

Tambahan pula, Rockefeller adalah antara individu yang dijangka akan hadir pada mesyuarat Kelab Bilderberg yang bakal berlangsung pada 14 Mei 2009 di Athens.

Selain bertugas di Universiti Rockefeller, Steinman juga memegang jawatan sebagai Ketua Pengarah Institut Trudeau. Institut ini merupakan institut yang dilantik khusus oleh kerajaan Amerika dalam penyelidikan vaksin bersama Kementerian Pertahanan Amerika.

Pada 1 Oktober 2008, Presiden Bush telah mengeluarkan suatu dana yang amat besar iaitu USD1.6 juta, khusus untuk menampung kos penyelidikan pemvaksinan.

Dengan wang sebanyak itu, Institut Trudeau dan saintis-saintis US Navy telah diarahkan bekerjasama oleh kerajaan Amerika untuk membangunkan satu vaksin jenis Pandemic Influenza. Vaksin ini khusus dalam pencegahan kepada sebarang bentuk selsema yang dibawa oleh binatang.

Usahasama antara Institut Trudeau dan US Navy ini dilaporkan sendiri di dalam buletin Institut Trudeau pada Oktober 2008.


Amerika Dalang Wabak Selsema Babi

Seperkara yang perlu kita teliti, sekiranya suatu vaksin yang berkaitan selsema telah dibangunkan pada 1 Oktober 2008, apakah ada kemungkinan kerajaan Amerika telah pun mengetahui bahawa Selsema Babi akan berlaku? atau mereka sendiri yang merancang sebaran wabak itu?

Kerajaan Amerika amat disyaki sebagai dalang bagi penyebaran wabak ini. Jika tidak masakan Presiden Institute Trudaeu, Dr. David Woodland boleh mengeluarkan kenyataan di bawah pada suatu sidang akhbar sempena Hari Anugerah Perubatan pada 1 Oktober 2008;

“Clearly we have a consensus that there is significant concern regarding the possibility of another pandemic occurring,”

Jika sekiranya ada di antara rakyat Amerika sendiri yang telah mati kerana Selsema Babi, apakah pula faedahnya bagi kerajaan Amerika menyebarkan Selsema Babi ini?

Pada 1 Oktober 2008 lepas, Dr. David Woodland dengan secara tidak sengaja telah memberitahu dia menjangkakan bahawa sejenis wabak selsema kemungkinan akan menyerang masyarakat dunia. Kenyataan itu tidak popular ketika itu kerana dunia sudah lupa dengan isu selsema burung.

Namun, kenyataan itu berjaya dihidu sebagai “agenda tersembunyi” oleh seorang penyiasat konspirasi terkenal dari barat iaitu David Icke. Beliau percaya kenyataan Woodland ada agenda tersembunyi yang boleh membangkitkan kesangsian pada masa depan.

Melalui forum konspirasinya itu, Icke cuba mempertikaikan mengapa kerajaan Amerika beria-ia menyumbang dana yang begitu besar dalam penyelidikan wabak selsema.


Pembinaan Senjata Biologi

Jika seseorang individu boleh mencipta vaksin bagi sesuatu virus, sudah pastilah individu tersebut tahu segala selok-belok pembiakan virus tersebut. Maka kerja-kerja untuk menyebarkan virus selsema adalah lebih mudah dari membina vaksin.

Indvidu seperti Dr. Ralph Steinman disyaki sebagai salah seorang yang terlibat secara aktif dalam agenda tersembunyi ini iaitu penyelidikan dan pembinaan senjata biologi ini.

Ralph Steinman disyaki kerana kerja-kerja beliau dibantu oleh saintis-saintis dari pasukan US Navy. Steinman mempunyai ramai pakar-pakar di makmal Universiti Rockefeller tetapi arahan dari Bush untuk bekerjasama dengan saintis-saintis tentera amat meragukan. Tambahan pula makmal Institute Trudeau berada di lokasi yang sama dengan makmal US Navy iaitu di Saranac Lake, New York.

Amerika adalah antara negara yang paling berminat dalam pembinaan senjata biologi sejak 1918 lagi. Keinginan Amerika dalam pembinaan senjata biologi ini menyebabkan kerajaan Amerika menghabiskan lebih USD700 juta sejak zaman Presiden Franklin D. Roosevelt.


Franklin Roosevelt, Presiden Amerika 1933-1945


David Icke, Penyiasat Konspirasi http://www.davidicke.com .


Richard Nixon, Presiden Amerika 1969-1974

Pembinaan bioweapons dilihat sebagai satu-satunya cara bagi menghadapi kekuatan negara-negara luar khususnya negara Islam. Senjata biologi tidak memerlukan peperangan, ia hanya memerlukan seorang atau dua orang meletakkan sebaran tersebut di tengah-tengah orang ramai.

Walaupun Presiden Amerika, Richard Nixon telah mengumumkan penamatan sebarang projek penyelidikan pembinaan senjata biologi pada 1969, itu semua merupakan helah semata-mata. Tindakan Nixon dilihat seperti seorang pencinta alam.

Kita perlu sedar bahawa pengumuman yang dibuat pada 25 November 1969 itu adalah satu helah. Ini kerana pembatalan projek yang sudah menelan lebih USD700 juta secara mengejut amat menghairankan banyak pihak.

Analisis kebanyakan penganalisis politik bahawa Amerika akur dengan Protokol Geneva tidak boleh diterima pakai. Memang Amerika menandatangani tetapi, membatalkannya secara mengejut menimbulkannya tanda-tanya.

Pandangan kami ialah, pembatalan program bio weapons pada 1969 adalah helah untuk pembinaan senjata biologi pada masa depan. Ini kerana, National Security Advisor bagi Presiden Richard Nixon ketika itu ialah bapak peperangan Yahudi, Dr. Henry Alfred Kissengger.


Pembukaan Semula Program Senjata Biologi

Semenjak berlakunya kejadian 11 September 2001, Amerika mempromosi sepenuhnya istilah “terrorism”. Bagi kes senjata biologi, istilah ini digunakan dimanipulasi oleh pentadbiran George Bush bagi mendesak US Senate membenarkan pembukaan semula Biological Weapons Programme (BWP) yang ditutup oleh Ricahrd Nixon.

Senat bersetuju dengan usul pentadbiran Bush atas alasan kemungkinan pengganas menggunakan senjata biologi dalam serangan-serangan gerila.

Kes sebaran Antrax, Selsema Burung dan kini Selsema Babi sentiasa digembar-gemburkan dengan pengganas walaupun ia direka-reka. Amerika sehingga hari ini bertindak seperti biasa untuk mencari alasan membuka Program Senjata Biologi mereka.

Kaedah yang digunakan adalah sama iaitu menyebarkan wabak, mengorbankan beberapa nyawa di Amerika, kemudian membuat teori kemampuan pengganas menggunakan senjata biologi. Dan teori itu dipopularkan sepenuhnya melalui artikel-artikel dan forum-forum di televisyen dan akhbar.


Kesimpulan

Walaupun selsema babi itu kelihatan seperti serangan alam, tetapi ia tidak mustahil boleh dimanipulasikan bagi kepentingan pihak tertentu. Amerika adalah antara negara yang paling cepat bertindak dalam sebarang kes selsema di dunia.

Amerika adalah negara yang paling cepat mendapat vaksin bagi kes-kes selsema sebelum ini. Amerika juga adalah antara negara pelik. Setiap kali berlaku isu selsema di dunia, maka setiap itulah pasukan tenteranya menerima peruntukan tambahan.

Kes Anthrax dan Selsema Burung sahaja telah menyebabkan ;

* Biodefense Medical Research and Development menerima peruntukan USD1.6 juta setahun sejak 2003
* Program baru National Biodefense Analysis and Countermeasure Center dibentuk.
* 600,000 orang tentera Amerika diberi imunisasi bagi menahan serangan wabak selsema tetapi rakyat Amerika tidak diberi.

Isu selsema babi amat sesuai dengan kenyataan White House sendiri pada 28 April 2008 yang menyebut;

“Bioterrorism is a real threat to our country. It’s a threat to every nation that loves freedom. Terrorist groups seek biological weapons; we know some rogue states already have them…. It’s important that we confront these real threats to our country and prepare for future emergencies.”

Kita telah pun meneliti akan teori-teori dan fakta yang boleh membawa kita memahami siapakah dalang-dalang di sebalik penyebaran wabak selsema babi. Kita juga mungkin boleh meramalkan adakah wabak ini merebak dengan sendirinya atau ianya direbakkan oleh pihak tertentu?

Namun demikian, ada satu pihak lain yang lebih mencurigakan secara tidak sengaja telah membongkar dalang di sebalik merebaknya wabak selsema babi.


Kemungkinan Israel dalang sebenar wabak Selsema

Pada 26 April 2009, kenyataan bekas Pengarah Strategik Israel National Security Council (INSC) iaitu Giora Eiland telah mengejutkan banyak pihak khususnya penyiasat-penyiasat konspirasi. Beliau berkata dengan penuh yakin;

“I will say that Israel has the best solution to this threat in the world,”

Menurut akhbar Jerusalem Post lagi, Eiland juga memberi isyarat bahawa Israel amat serius dalam program Bio-defense atau Senjata Biologi. Eiland menambah dengan mengatakan;

“I can say with certainty that Israel has prepared a series of steps designed to deal with biological warfare.”

Kenyataan Eiland itu boleh menimbulkan pelbagai spekulasi dan teori kerana ia dibuat dalam suasana masyarakat dunia baru sahaja berhadapan dengan kes Selsema Babi. Sedangkan kenyataan yang Eiland keluarkan seolah-olah mereka sudah pun mengetahui bahawa wabak selsema itu akan merebak.


Uzi Arad


Giora Eiland

Bukan sahaja kenyataan Eiland yang menimbulkan tanda tanya, tetapi statusnya sekarang sebagai bekas pengarah amat diragui. Sepatutnya kenyataan rasmi dikeluarkan oleh pengarah sekarang iaitu Prof. Uzi Arad yang juga bekas perisik Mossad.

Giora Eiland merupakan pengarah pada tahun 2005-2006, sekiranya kenyataan Eiland mendahului kenyataan Arad, maka tidak syak lagi pembinaan vaksin untuk wabak ini telah pun berlangsung pada zaman beliau menjadi pengarah INSC.


Siapa sebenarnya Giora Eiland?

Jeneral Mejar Giora Eiland merupakan warganegara Israel yang telah berkhidmat dengan Israel Defense Forces (IDF) lebih 34 tahun. Pada 1999, beliau secara rasminya telah dinaikkan pangkat ke status Jeneral Mejar dan diamanahkan sebagai Pengarah Operasi IDF.

Giora Eiland adalah antara individu yang amat berpengaruh di dalam setiap perencanaan dasar peperangan Israel dan Palestin selain Ehud Barak. Beliau juga merupakan antara orang yang bertanggungjawab dalam program pembinaan Senjata Biologi di Israel.

Pada 4 Mei 2009 (Isnin) baru-baru ini, akhbar Los Angeles Times melaporkan hakim mahkamah tinggi Sepanyol iaitu Fernando Andreu telah mengeluarkan kenyataan bahawa mahkamah tinggi Sepanyol akan meneruskan siasatan terhadap jenayah kemanusiaan yang dilakukan oleh 7 orang pegawai tentera Israel berkenaan pengeboman orang awam di Gaza.


Program Pembinaan Senjata Biologi Israel

Program senjata biologi Israel bukan satu program baru dan ianya langsung tidak berpaksikan alasan kejadian 11 September 2001 di New York. Tarikh itu adalah kepunyaan Amerika sebagai modal menjaja akta-akta keselamatan negara khususnya dalam mendapatkan peruntukan membina senjata biologi.

Dalam permulaan pembinaan senjata biologi, Israel menggunakan alasan berbeza daripada Amerika. Alasan yang digembar-gemburkan di media-media antarabangsa ialah peristiwa Holocaust.

Istilah “holocaust” bukan sahaja dibina untuk memalsukan sejarah Israel tetapi ia berfungsi untuk menjadi modal kertas-kertas kerja kementerian pertahan Israel dalam meyakinkan masyarakat Israel sendiri terhadap sebarang persediaan perang.

Pada 1948, Perdana Menteri pertama Israel, David Ben Gurion telah melancarkan satu program pertahanan jangka panjang iaitu program pembinaan senjatan biologi.

Program itu dibina atas dasar memastikan peristiwa Holocaust tidak berlaku lagi kepada masyarakat Yahudi dan ia juga dijadikan alasan sebagai melindungi Israel dari ancaman pengganas.


David Ben Gurion

Langsungan dari propaganda itu, Ben Gurion telah menubuhkan Israel Institute for Biological Research (IIBR) pada 1952. Individu pertama yang diberi tanggungjawab mengendalikan penyelidikan- penyelidikan di IIBR ialah Prof. Ernest Bregmann.


Logo IIBR


Bangunan IIBR di Ness Ziona, Israel

Keunikan IIBR ialah, institut ini diletakkan terus bidang kuasanya di bawah Perdana Menteri Israel disamping menerima sokongan daripada Kementerian Pertahanan. Kini, IIBR mempunyai lebih dari 150 saintis yang berkerja di dalamnya.


Kerapuhan Sistem Keselamatan Israel

Walaupun Israel maju dalam pembinaan sistem pertahanan dan teknologi yang cangih, namun ia masih tetap rapuh dan merisaukan banyak pihak di Israel.

Pada 1983, bekas Pengarah IIBR iaitu Marcus Klingberg telah ditangkap kerana disyaki menjadi perisik kepada Soviet Union. Namun begitu, penangkapannya dirahsiakan oleh pihak Israel sehinggalah ianya didedahkan pada 1998.

Kerapuhan ini menimbulkan satu tanda tanya, bagaimanakah pihak Israel tidak sedar mereka telah melantik perisik di dalam organisasi sulit mereka iaitu IIBR.?

Persoalan kedua, sekiranya kerajaan Soviet Union mengarahkan perisiknya menyamar sebagai pegawai atasan IIBR, maka sudah pastilah IIBR adalah satu unit kecil yang menjadi ancaman besar kepada dunia. Jika tidak masakan Soviet Union mengambil berat tentang IIBR.

Kes terbaru yang berlaku di Israel baru-baru ini pula amat meyakinkan kita bahawa IIBR adalah punca penyebaran pelbagai wabak selsema selain dari Amerika. Pada 20 April 2009, seorang lagi bekas saintis IIBR ditangkap iaitu Dr. Yehoshua Gozas oleh unit keselamatan kementerian pertahanan Israel.

Gozas disyaki telah membocorkan beberapa maklumat rahsia dari IIBR dan kini ia masih ditahan di Tel Aviv. Sehingga sekarang kerajaan Israel tidak mendedahkan dengan siapakah Gozas bekerja.

Kesimpulan

Penyebaran wabak selsema burung, antrax dan selsema babi sekarang ini telah mentakrifkan tujuan tindakan Soviet Union mengintip IIBR sejak 26 tahun dahulu. Pengintipan Soviet Union terhadap IIBR, kes penangkapan Gozas dan kenyataan Giora Eiland dilihat relevan dengan teori bahawa;

“Israel adalah dalang pelbagai wabak dunia.”

Kami amat pasti bahawa ada sesuatu yang dilakukan oleh IIBR yang menjadikan negara lain berebut-rebut menyelongkar rahsia-rahsia di dalamnya dalam apa jua cara sekali pun.

Dan sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa ke atas sesuatu kejadian dan perancangan Allah itu sentiasa benar dalam membatalkan segala niat jahat makhluk-makhlukNya.

ihsan dari : http://bajets.blogspot.com

kerja

kedinginan pagi
keindahan mimpi
keseronokan kelmarin
takkan bisa melumpuhkan diri
ayuh bangkit

letih semalam
masih bersisa
dan hari ini aku kembali
mencoret keping-keping nota

janjiku
mesti tepati
moga di sana
Tuhan mengadili

ilham
datanglah

ikhlas
bertahanlah

masih punya jam
ayuh lekas

Sunday, August 16, 2009

alhamdulillah...cik sentul dengan rasminya bergraduasi !!


abah, cik sentul & mama

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

[sebak cik sentul bila mizi nyanyikan lagu ni dalam Dewan Chanselor tadi.. huhu]

-------------------------------------------------------------------------------------------------


tQ P !! u r soooooo sweeeeeeetttt !! ^___^v

-------------------------------------------------------------------------------------------------

"tahniah!" kata abah.

mama cik sentul hanya mampu bergenang air mata. speechless. huuu~

"tQ abah, tQ mama.." cik sentul mengucapkan terima kasih dalam emosi yg tertahan2..

abah call wan di kampung.

"nah, cakap la sendiri kek dio" kata abah dalam telefon kpd wan.

"... menitik air mato wan dongar namo sentul tadi maso dio umum tu. wan doa moga2 berjayolah cucu2 wan sumo.. " kata wan cik sentul. sebak & sayu.

mengalir jugak air mata cik sentul pagi tu. hish, abah ni suke tau tengok orang nangis..

"air mato kegembiraan" bak kata wan.

selepas tu, habis semua saudara-mara abah call utk memaklumkan aku dah selamat berkonvokesyen. aku lihat abah & mama gembira sangat dan bangga. mungkin kerana aku adalah anak mereka yang pertama berjaya mendapat segulung ijazah dari universiti yg berprestij spt utp.

alhamdulillah.. syukur pada Allah.. 4 thun setengah pengajian aku di utp ni akhirnya dapat jugak konvo..


^____^

-------------------------------------------------------------------------------------------------

"ha.. senyum.. pandang sini... " kata photographer N.

"ok, sini pulak.." kata photographer E.

tiba2 sahaja mereka muncul ntah dari mana dan trus men'snap' gmbar cik sentul & parents.

"nah, untuk awk" kata P sambil menghulurkan sejambak bunga ros merah+teddy bear comel.

"err..." cik sentul tergamam tapi masih lg tersenyum.

"ok, pose sini pulak.." sambung photographer N.

"jangan risau pasal muka tu sentul.. nanti leh edit.. kan N?" kata abah cuba menghilangkan consciousness aku tentang keadaan wajah yang agak darurat.

"beres..."

terima kasih P, N dan E kerana sudi snap gambar cik sentul sempena convo.. cik sentul agak malu sebenarnya tapi sebab ni hari konvo cik sentul, so.. enjoy je la even x bape sihat sgt.. err.. korang, FOC kan? hehehe ^___^


bestnye kalau mereka ni pun ade skali td..

nota kaki : tahniah buat rakan2 seperjuangan yg turut konvo hari ini .. & selamat berjaya untuk masa depan !!! jangan mudah putus asa, ok?? ^___^v

Saturday, August 15, 2009

hamba speechless - hikmah dariMu?

aku minta kepada Allah setangkai bunga segar, Dia berinya aku kaktus berduri
aku minta kepada Allah kupu-kupu indah, Dia berinya aku ulat berbulu

aku sedih & kecewa

namun kemudian kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat menjadi kupu-kupu yang cantik
itulah jalan Allah indah pada masanya..
Allah tidak memberi apa yang kita harapkan,
Dia mengatur yang TERBAIK dalam kehidupan kita

Maha Suci Engkau Ya Allah..




-------------------------------------------------------------------------------------------------

"doktor, boleh tak saya pakai compact powder untuk graduation esok?" sms cik sentul kpd Doktor Saadah 5 minit sebelum azan Zuhur berkumandang.

diam. tiada jawapan. mungkin doktor menunaikan kewajipan itu dulu.

brrrrr.... (handset cik sentul vibrate)

"No ! bahaya ! Sentul, i'll be coming to utp this evening & i'll bring special facial wash & special compact especially for you & your special day. I'll call you when I reach there, k?" bunyi mesej Doktor Saadah.

hah? doktor nak datang dari Ipoh ke utp utk jumpe aku?? AllahuAkbar, mulianya pengorbanan insan ini.. Kau berkatilah umur & terimalah amalannya ya Allah.. amin.. doa cik sentul dalam hati. antara percaya dan tidak doktor itu sanggup menempuh perjalanan 30 minit dari Ipoh ke utp semata-mata mahu bertemu aku.

seusai asar, mesej dari Doktor Saadah masuk ke dalam peti simpanan mesej cik sentul. bunyi mesej itu ringkas meminta aku utk ke klinik di Poket C segera.

hari ini, Ms. Warrior pula menemankan aku tak pasal2.. hikss.. =P rumet cik sentul dan teman2 serumah lain semuanya unavailable hari ini. lagipun, kedatangan doktor hari ini utk berjumpa denganku sangat tak aku sangka !

di klinik, doktor memeriksa keadaan kulit wajahku dan menegur kemerahan pada pipi kanan.

"u ada berjemur ke hari ni?"

"err... saya jemur kain pagi tadi doktor" kataku jujur.

"ish..." pantas tgn doktor menampar lembut lutut ku (ketika tu cik sentul tgh duduk) seraya menambah "u.. jangan.. jangan kena panas langsung dari pukul 9.00 pagi sampai 5.00 ptang.. ok, ni i bawakkan u sumthing" Doktor Saadah mengeluarkan satu demi satu item dari beg hijau dalam genggamannya.

aku mendengar dengan penuh khusyuk penerangan doktor tentang item2 itu - termasuklah penerangan tentang oral sunscreen yang aku kena ambil setiap 3 jam sekali esok & compact yg dimaksudkan doktor dalam mesejnya tengahari tadi. doktor juga membekalkan aku dengan sepucuk surat pelepasan dari beratur panjang di Poket D. 2 daripada item itu dihadiahkannya khas buatku sempena konvokesyen esok. Ya Allah!! baiknya doktor ni.. cik sentul rasa nak peluk2 je dia..

setelah berkongsi beberapa kisah tentang item2 tersebut secara panjang lebar (sehinggakan Ms. Warrior pun turut tertarik utk mencuba item itu), doktor mengucapkan "good luck" utk esok. anything just call her - if pape jadi esok la.

esok? moga lancar semuanya..

nota kaki : cik sentul terkesima bila doktor menunjukkan item2 tu.. dan berkata dalam hati "inilah yang aku cari selama ini, ya Allah.. begini rupanya Kau menjawab doaku.. Oh, Tuhan.. Sungguh, aku adalah hamba yang lemah" ...

Friday, August 14, 2009

ziarah dari sahabat


dari kiri : cik bam (izzani), cik mazni, cik jenny (big ben), ucop, cik day & cik nisha (sume stfians kecuali cik bam & cik nisha)

huhu.. xsangka hari ni cik sentul menerima kunjungan tetamu yang baru disebut2 dalam post sebelum ni.. jam 2.30ptg, cik mazni, cik jenny (big ben) & ucop dengan penat lelahnya telah mendaki 5 tingkat blok H utk menziarahi aku.. terharu menerima kunjungan tetamu istimewa ini (istimewa sbb mereka sume adelah ex-stfian seperti cik sentul juge.. ihik =P ) sehinggakan lupa nk menghidangkan minuman buat penghapus dahaga.. maaf ye.. hehehe~ cuma cik bam (izzani) & cik nisha sahaja yg x kelihatan kerana mungkin masih belum tiba di UTP.

"sentul! nape ko x cakap kat kitorang ko saket? aku ingat ko kena demam h1n1 tu.. aku tau ni pon sebab cik bam yg btau.. dia tanya kat aku : xgi tengok rumet dia ke?" cik mazni memulakan bicara.

"ehe.. aku nak cte panjang lebar pun x larat.. dah la kena cocok steroid 2 kali.. memang lalok" kataku sambil tersengih.

perbualan disambung rancak dengan macam2 topik dari rehearsal convo pagi tadi, filem syurga cinta & buku La Tahzan, drama bersiri Nur Kasih sampailah kepada kisah2 zaman sekolah2 dulu.

"kita ni x cukup korem ni.. kalau cik day ade barulah cukup sume stfians..haha!" cik jenny (big ben) bersuara.

"haah la....!!!" sambut kami bertiga serentak sambil ketawa.

ternyata masih membara semangat srikandi dalam diri kami masing2.. haha!!

terisi juga petang ini dengan kunjungan dari teman2 yg excited hendak berkonvokesyen. ceria!


memang ceria !!

bercerita jugalah aku kpd mereka tentang serba sedikit perihal yg telah terjadi & pantang-larang yg aku kena patuhi.. mungkin melihatkan keadaan wajahku yg agak horror, buat hati mereka berdetik tentang perasaan cik sentul untuk bergambar di atas pentas ahad nanti.

"jgn risau sentul, nanti dia snap gambar dari sisi kiri, sure x obvious la parut2 tu" kata cik jenny (big ben) cuba meyakinkan aku, seolah2 mengerti perasaanku.

"haaa.... betul tu.. nanti siap lighting2 kuning tu, photoshop agy.. mesti ok punye gambar atas pentas tu, sentul.." tambah cik mazni pula (dengan tangan2 sekali berdemo..hikss~ =P ).

ucop mengangguk2 sambil membelek2 buku La Tahzan hadiah P kepadaku - khusyuk benar dia meneliti heading setiap helai mukasurat.

"sedih la buku ni" celah ucop.

"eh.. buku tu suruh jgn bersedih.. ni ko bace, ko plak sedih.. hahahaha.." kata cik sentul.

haha! off topic pula.. =P

seronok berbual dengan sahabat yang dirindui sehinggalah ucop mengingatkan yg lain bahawa mereka belum solat zuhur lagi. selepas bersalam2an dan menghantar mereka ke pintu rumah, sempat lagi mereka berpesan : "sentul, ko jangan keluar kena matahari.. jaga diri.. jumpa ahad nanti~~"

sweet betul mereka.

terima kasih ye kerana sudi menziarahi cik sentul.. terharu rasanya. ^___^

tiada erti putus asa - i'm happy for u



today is convocation full dress rehearsal + rektor's award.. aku xdpt mengikuti rehearsal n award hr ni disebabkan masih ada lagi kesan parut di muka yg belum sembuh. tambahan pula aku dah mengikat temujanji dengan Doktor Saadah semalam untuk bertemunya pagi ini. sedih juga bila memikirkan xdapat bersua muka & berpeluk cium dengan cik mazni, cik bam, cik nisha & cik jenny.. tp apakan daya?

Ms. S, rumet cik sentul tiba di bilik jam 8.00 pagi. semalam, dia tidur di bilik teman2 lama serumahnya di Blok K.. mengubat rindu agaknya.. hehe.. aku ditemani cik ayuna yang menumpang tidur di atas katil Ms. S malam tadi.

selepas Ms. S bersiap2, cik sentul dibawanya ke klinik dan kemudian Ms. S bergegas utk ke rehearsal bertempat di Dewan Canselor.

"u, kalau ade pape, just call i ok?" pesan Ms. S sebelum beredar - mungkin ada serba sedikit rasa bersalah terpaksa meninggalkan aku keseorangan.. hehe.. xpelah Ms. S.. u dah hantar i ke klinik pun i dah sangat2 hargai.. ^___^

doktor tiba jam 9.00 pagi dan terus mengajak aku ke biliknya utk melihat perkembangan kulit wajahku.

"Alhamdulillah.. dah kering, sentul.." kata doktor.

"hehe.. saya dah boleh senyum, doktor.." kataku cuba berkongsi kegembiraan.

"dah boleh senyum..? alhamdulillah good2.. i'm happy for u" doktor senyum. itulah kata-kata doktor Saadah yg lembut menusuk ke jiwa cik sentul. oh, serupa sungguh dengan watak seorang ibu!

"for the time being, jgn lg guna nixoderm n kulit kayu manis. continue with the Ampoule - apply it on the raw skin continuously. i would like u to try on special facial wash yg sgt lembut, baby pun boleh pakai, since ur skin is too sensitive now. but, i'll contact u later since the item is not with me now. ok? give me ur phone num pls?"

Maha Suci Allah.. betapa baiknya makhluk yg Kau utuskan sebagai perantara mengubatku..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

oh, Tuhan! segala puji hamba panjatkan untukMu.. even blum fully recover, namun kesembuhan yang dianugerahkan Illahi dalam jangka 4 hari ini sangat menakjubkan.. daripada muka lebam mata sepet & cecair yang keluar tak henti2 dari kulit wajah (sehingga mungkin ada yg jijik utk memandang) ..kini hampir sembuh keseluruhannya! La haula wala quwwata illa billah !!!!

"Innama amruhu iza arada syai'an ayyaqula lahu kun fayakun"
Maksudnya : Sesungguhnya perintahNya, apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: 'Jadilah!' maka terjadilah
(Surah Yasin : ayat 82)

Sungguh, Ya Allah! Engkaulah Tuhan Yang Maha Berkuasa ke atas tiap2 sesuatu..

ALLAH!!!!!!!!!



ihsan dari Youtube.com - video Asma ul Husna

"Allah memiliki Asmaa' ulHusna, maka memohonlah kepadaNya dengan menyebut nama-nama yang baik itu..."
(Surah Al A'raaf : ayat 180)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

sejenak

Allah s.w.t. apabila menghendaki kebaikan itu berlaku ke atas hambanya, Ia akan menyegerakan balasan terhadap dosa-dosa yang dilakukan. Seorang lelaki telah mengadu kepada Rasulullah s.a.w. menyatakan harta bendanya telah habis, manakala badannya terasa sakit. Baginda menjawab yang bermaksud:

Tidak baik seorang hamba yang tidak hilang hartanya dan tidak sakit badannya. Sesungguhnya Allah s.w.t. apabila ia mengasihi seseorang hamba Ia akan mengujinya, dan apabila ditimpa bala maka Allah akan memberi kesabaran.

muhasabah.. =)

nota kaki : mohon maaf buat cik bam (izzani) , cik mazni, cik jenny (big ben) & cik nisha kerana x dapat memaklumkan kalian tentang kondisi kesihatan cik sentul lebih awal.. bukan cik sentul x sudi berkongsi sedih & duka, tetapi masa yang suntuk utk berubat & kelesuan akibat ubat yg dimakan x memungkinkan cik sentul utk berkomunikasi dgn kalian.. maafkan aku..